Na kole, na běžkách, při běhu, při turistice – všude tam užijete sportovní sluneční brýle, ale víte, jaká další outdoorová dobrodružství s nimi ještě můžete zažít?

Samotný výlet na kole nebo turistický výlet může být docela dobrodružstvím, ale pokud chcete zažít něco úplně nového, vzrušujícího, čtěte dál. Máme návrh na pár outdoorových aktivit a sportů, které vám rozproudí krev v žilách a u kterých se nebudete nudit ani minutu.

 

Wakeboarding

Stále oblíbenější vodní sport spočívá v tom, že stojíte na prkně (wakeboard, wake) a jedete po vodní hladině taženi vlekem nebo za lodí. Zpočátku je to hlavně o tom se naučit samotnou jízdu, časem pak lze přidat různé tríčky a přeskakovat překážky. V rámci Česka najdete plno lokalit, kde si můžete wakeboarding vyzkoušet. Ať už po práci v Praze na Džbánu nebo si udělat výlet na Lipno či Věstonickou nádrž kus od Brna.

 Na kole, na běžkách, při běhu, při turistice – všude tam užijete sportovní sluneční brýle, ale víte, jaká další outdoorová dobrodružství s nimi ještě můžete zažít_Roby Noo

Surfing

Ježdění na surfu asi není třeba představovat, ale s jeho dostupností v Česku bude trochu potíž. Jako odrazový můstek lze vyzkoušet indoorovou surf arénu v Praze nebo rovnou vyrazte na jeden ze surfových kempů po Evropě, kde se vám po celou dobu bude věnovat instruktor a naučí vás vše od základů. Dobrým způsobem, jak surfing vyzkoušet, je také v rámci exotické dovolené např. na Srí Lance nebo Bali, kde si můžete za pár korun pronajmout prkno i místního instruktora a vyzkoušet si, o čem to vlastně je.

Na kole, na běžkách, při běhu, při turistice – všude tam užijete sportovní sluneční brýle, ale víte, jaká další outdoorová dobrodružství s nimi ještě můžete zažít Roby Noo. 

Lezení

Outdoorový sport, který poslední roky zažívá raketový vzestup nejen díky Adamovi Ondrovi, jednomu z nejlepších lezců na světě, je lezení. Než nasadíte sluneční brýle a vyrazíte na skálu, zkuste nejdříve potrénovat na jedné z umělých stěn, které po Česku rostou jak houby po dešti. Pokud se bojíte výšek, ale přeci jen vás lezení láká, nabízí se bouldering. To je forma lezení, při které lezete bez jištění jen do malé výšky a pod vámi je pořádná duchna, na kterou se nemusíte bát seskočit nebo spadnout.

 Na kole, na běžkách, při běhu, při turistice – všude tam užijete sportovní sluneční brýle, ale víte, jaká další outdoorová dobrodružství s nimi ještě můžete zažít Roby Noo

Downhill

Podobně jako umělých stěn na lezení, tak i downhillových arén a single trailů pro sjezdy na kole v Česku stále přibývá. I přes to, že se ze začátku asi vrhnete spíše na začátečnické tratě, nezapomeňte na správné horské kolo, a hlavně integrální helmu, která ochrání celou hlavu. Single trailů a bike arén už najdete po celém Česku desítky. Mezi ty nejpopulárnější patří Singltrek pod Smrkem v Jizerských horách, Rychlebské stezky v Jeseníkách nebo Trutnov trails v Krkonoších. Singletraily už najdete dokonce i v rámci Prahy, a to v lesoparku v Letňanech.

 Na kole, na běžkách, při běhu, při turistice – všude tam užijete sportovní sluneční brýle, ale víte, jaká další outdoorová dobrodružství s nimi ještě můžete zažít

Paragliding

Pro ty odvážnější z vás se nabízí letecký sport, při kterém se můžete kochat světem z ptačí perspektivy. Než se pustíte do kurzu paraglidingu a získání pilotní licence, můžete vše okusit s instruktorem v tandemu. Velmi oblíbenou lokalitou pořádání tandemového paraglidingu i samotných kurzů jsou Beskydy. Zajet můžete ale také do Liberce, Plzně či do Krkonoš.

Na kole, na běžkách, při běhu, při turistice – všude tam užijete sportovní sluneční brýle, ale víte, jaká další outdoorová dobrodružství s nimi ještě můžete zažít Roby Noo_

 

Abyste zažili nějaké dobrodružství, nemusíte samozřejmě hned lámat skály, skákat na vlnách a vrhat se střemhlav na kole z kopce. Ono i během výletu po horách nebo při delším výletě na kole můžete zažít spoustu nevšedních věcí. Každopádně ať už si zvolíte adrenalinovou nebo klidnější variantu svého outdoorového vyžití, následující 3 kroky jsou stejné: 

krok č. 1 – zde si pořiďte pořádné sluneční brýle

krok č. 2 – vyrazte ven

krok č. 3 – nasaďte si sluneční brýle a užívejte si své dobrodružství

Zpět do obchodu