Zdravý životní styl a well-being

S. P. O., to není zkratka nové politické strany, ale první písmena 3 hlavních pilířů zdravého životního stylu, na které bychom měli dbát, pokud chceme být dlouho zdraví a plní sil. Pojďme se na ně podívat podrobněji.

 

S = Strava

Prvním stavebním kamenem zdravého životního stylu je strava. Dodává nám nejen energii, ale také důležité vitamíny a minerály. Je cestou k udržení normálního metabolismu a prevencí proti řadě onemocnění jako je cukrovka, vysoký cholesterol nebo vysoký krevní tlak.

 

Jíst zdravě ale neznamená držet různé diety nebo se vyhýbat určitým jídlům, naopak! Jíst můžeme všechno, ale v rozumné míře a frekvenci a pamatovat na to, aby byl náš jídelníček vyvážený svou skladbou kvalitních bílkovin, sacharidů i tuků. Neznamená to tedy, že už si nikdy nedáte oblíbený dort nebo klobásu, nebojte, akorát by tyto potraviny neměli tvořit základ našeho jídelníčku a být v něm často.

 

Jak na správné složení jídelníčku vám může pomoct tzv. potravinová pyramida nebo metoda zdravého talíře, které znázorňují skupiny potravin a jejich poměr zastoupení v každodenním jídelníčku. Největší část tvoří ovoce a zelenina, dále kvalitní bílkoviny a sacharidy a zapomínat by se nemělo ani na tuky, které jsou v kvalitních olejích, ořechách či v rybách.

 

Pokud je pro vás, i přes sáhodlouhý průzkum na internetu, složení jídelníčku stále tak trochu paní Colombová, zkuste se obrátit na vystudovaného nutričního terapeuta nebo výživového poradce. Pomůže vám vše osvětlit a sestavit optimální jídelníček, aby splňoval vše, co vaše tělo potřebuje.

 Zdravý životní styl a well-being..

 

P = Pohyb
Pohyb je velké téma současné doby. Většina z nás sedí nejméně 8 hodin v práci za počítačem a v náročném dni je pak jediným naším pohybem cesta do práce nebo k autu. A to je zatraceně málo!

 

Neznamená to běžet rovnou maraton nebo zvednout 100 kg v dřepu, ale každý den bychom si měli vyhradit alespoň 20-40 minut na nějakou pohybovou aktivitu. Může to být fitko, plavání, ale také rychlejší procházka na čerstvém vzduchu.

 

Abychom u pohybu vydrželi, měl by nás bavit. Forem pohybu je nesčetně, proto si vyberte ten svůj, co vám přináší radost. Nebo je střídejte podle chuti a sezóny, anebo poproste o radu certifikovaného trenéra, který vám zejména zpočátku pomůže s motivací a naučí vás dělat pohyb správně.

Zdravý životní styl a well-being.

 

O = Odpočinek

I odpočinek tvoří nedílnou součást zdravého životního stylu. Nemůžeme jet pořád na plno jako motorová myš, je potřeba pravidelně a dostatečně spát, ale také si užít zábavu s přáteli a odreagovat se od svých povinností a starostí.

 

Dostatečný kvalitní spánek je pro naše zdraví naprosto zásadní. Pomáhá nám odpočinout si fyzicky i psychicky a udržuje správnou hladinu hormonů, které potřebujeme pro denní aktivitu i samotné spaní. Před spánkem bychom se měli vyhýbat zdrojům modrého světla např. pomocí brýlí proti modrému světlu a pravidelnost by měla být naším kamarádem. Pokud je spánek právě vaše "issue", mrkněte na pár tipů zde.

 

Poslední rada bude asi ta nejvíce oblíbená – zkuste občas prostě úplně vypnout. Zajděte si na kafe s kamarádkou nebo na pivko s přáteli (jen dejte bacha na jejich počet, moc alkoholu může nakonec nadělat více škody než užitku), vyrazte na výlet do přírody, anebo se svalte na gauč k Netflixu. Prostě vypněte hlavu a odpočiňte si od starostí a stresu. Psychická pohoda je pro naše zdraví velmi důležitá a je nedílnou součástí zdravého životního stylu stejně jako pohyb a dobře sestavený jídelníček. Nenechávejte tedy odpočinek "někdy na potom", ale zařaďte jej pravidelně do svého harmonogramu podobně jako pravidelný pohyb.

Zdravý životní styl a well-being 

Krok za krokem

Žít zdravým životním stylek není o změně ze dne na den. Zkuste postupně zařazovat nové návyky krok po kroku, abyste si je postupně osvojili, a hlavně u nich vydrželi. Pamatujte, že každý krůček kupředu se počítá. Jasně, je to běh na dlouhou trať, ale jakmile do něj naskočíte, neskutečně se vám vyplatí – vaším vlastním zdravím!

Zpět do obchodu