Cestování, backpacing, travelling – způsob, jak si užít svobody, zažít něco nového a třeba i najít sám sebe.

Ať už se rozhodnete vydat se na pouť do Santiaga, procestovat po škole kus světa "na budget" nebo objevit krásy Evropy, nepodceňte přípravu. Jasně, nemusíte si plánovat přesně den po dni, na cestách se může stát cokoliv, ale buďte připraveni, do čeho jdete. Určitá míra improvizace je u cestování určitě vítána, ba nutností, ale některé věci, jako jsou letenky, víza či očkování prostě musíte řešit dopředu. Mrkněte na základní set věcí, na které nezapomenout:

Cestovani roby noo 1

  • Pas nebo občanka: v rámci většiny zemí Evropy to zvládnete jen s občankou. Pokud si nejste jisti, ověřte si na mzv.cz v sekci "Cestujeme", co je potřeba. U zemí, kam musíte cestovat s pasem, si zjistěte, jak je s to s dobou platnosti pasu v den příjezdu. Některé země vyžadují např. minimálně 180 dní platnosti pasu v den vašeho příjezdu

 

  • Vízum: další věc, kterou nejlépe zjistíte na webu Ministerstva zahraničních věcí mzv.cz. Někde jej snadno vyřešíte až na letišti, kam přiletíte, někde jej musíte řešit dost dopředu.

 

  • Očkování: zvažte základní cestovatelské očkování na tyfus a hepatitidu A a B, do některých zemí je to dokonce povinnost. Pokud míříte do divočejších destinací, koukněte na centrumcestovnimediciny.cz, jaká očkování byste měli mít. Tohle řešte opravdu včas, první dávku některých očkování musíte mít i více jak půl roku dopředu.

 

  • Zdravotní pojištění: možná se vám zdá jako zbytečně vyhozená částka na "co kdyby", ale to "co kdyby" vás také může pořádně zruinovat nebo značně zkrátit váš budget. Takže i když frčíte jen po Evropě, nezapomeňte si zařídit adekvátní pojištění. U většiny pojišťoven, ale i v e-bankingu to zvládnete během chvilky online.

 

  • Platební karta: ve velké části destinací si vystačíte s debetní kartou MasterCard. V některých mimoevropských destinacích bude fungování bez Visa karty složitější, a někde dokonce raději uvidí kreditku než debetní kartu. Pokud si plánujete půjčovat auto, kreditní karta může být nutností.

 

  • Registrace DROZD: pro bezpečnější cestu je dobré využít registrace v systému DROZD drozd.mzv.cz. V případě nenadálé události v zemi, kde zrovna jste, vás MZV ČR hned informuje o situaci a případně zorganizuje pomoc.

Povinnosti by byly, teď výbava!

Pokud si budete celou dobu nosit svůj domov na zádech, kvalitní a pohodlný batoh je nutností. Aplikujte pravidlo "čím méně, tím více" a neberte si 80l krosnu. Pomůže vám to omezit tahání zbytečností, snížit hmotnost nákladu na zádech a zjednodušit celé cestování. Další věcí z kapitoly "kvalitní a pohodlné" jsou boty. Ty si vyzkoušejte nejlépe ještě před cestou, protože vydat se v botách ještě s visačkou, může být rychlá cesta k bolestivým puchýřům.

 cestovani roby noo 2

Co se týče výbavy, zavírací nůž, čelovka, sluneční brýle a skládací plastová lžíce budou v akci denně. Pokud máte do letadla jen příruční zavazadlo, na nůž ale zapomeňte. Čelovku na cestování po městech asi úplně nevyužijete, zato chic sluneční brýle budou v kurzu. Polarizační brýle navíc odfiltrují UV záření a oslnění slunečním světlem a lépe ochrání zrak. Pro objevování krás přírody asi budou vhodnější sportovní sluneční brýle, které svým tvarem lépe ochrání oči proti větru.

 

Co na sebe, je věčná otázka nejen při cestování. Ve chvíli, kdy jste ale omezeni hmotností a objemem svého batohu, je ideální sáhnout po lehkých a rychleschnoucích materiálech. Investujte raději do kvalitních a pohodlných kalhot či kraťas, triček a bundy, která vás skutečně ochrání a na které se můžete spolehnout i v nečasu. Jo a pořádné ponožky, ze kterých nebudete mít puchýře, jsou opravdu nedílnou součástí vašeho outfitu!

 

Tak a teď už "jen" vybrat, kam to bude, ukořistit dobré letenky a zahájit přípravy. Nabít telefon, powerbanku do kapsy, nasadit brýle a jedeme!

Zpět do obchodu