Sportovní brýle jsou šik doplněk, ale také by měly být funkční, protože chrání náš zdravý zrak. Na co při jejich výběru dbát a jak vybrat?

Brýle si nasazujeme, protože nám přeci svítí sluníčko do očí nebo nás při sjezdu na kole obtěžuje vítr.
Sportovní sluneční brýle je ale potřeba vybírat s podobnou pečlivostí jako ostatní sportovní výbavu,
protože chrání váš zrak a zdraví, které máme jen jedno.


Ať už vybírat sportovní sluneční brýle na cyklistiku, běh, na běžky nebo chození po horách,
základní 3 vlastnosti by měly být stejné:

 

  1. Chrání proti UV záření
  2. Chrání proti větru a mrazu
  3. Neomezují v rozhledu

 

Chrání proti UV záření


Tahle část bude mít trochu více teorie, ale rozhodně stojí za to ji znát.

 

Máme 3 typy slunečního záření – UVC, UVB a UVA. S UVC se prakticky asi nesetkáme, protože jej pohltí ozónová vrstva v atmosféře. UVB je sice částečně také odstíněné ozónovou vrstvou, ale jeho část už se k nám dostane. Tento typ je zodpovědný za to, když se na slunci spálíme, ale může také způsobit vážné poškození zraku, jako je šedý zákal, sněžná slepota a mnoho dalšího. Poslední typ, UVA, je ten, díky kterému se opálíme, ale jeho působení má vliv na stárnutí pokožky.

 

UVB záření je tedy pro náš zrak nejrizikovější, a abychom zabránili jeho negativním vlivům, je potřeba vybrat brýle se správnou ochranou. Tou je UV filtr s označením UV 400 nebo cat. 4. Tento filtr je schopný ochránit náš zrak proti celému spektru UVA a UVB záření a pozor, nezávisí na míře zbarvení čoček brýlí.

Sportovní brýle jsou šik doplněk, ale také by měly být funkční, protože chrání náš zdravý zrak. Na co při jejich výběru dbát a jak vybrat-- 

 

Chrání proti větru i mrazu

 

Tvar brýlí a to, jak sedí, je další klíčový parametr, protože ochrání zrak před větrem, prachem, hmyzem i vysušením. Není nic příjemného, když vám v rychlosti na kole vlítne moucha do oka nebo vás sněhové vločky šlehají při sjezdu na běžkách. Kromě bolesti a pálení může obojí způsobit i narušení rohovky oka. Vítr a mráz navíc způsobují rychlejší odpařování slzného filmu, který oči přirozeně dezinfikuje, takže jsou pak daleko více náchylné k zánětu spojivek či rohovky. Nošením správných sportovních slunečních brýlí proto ochráníte oči nejen před UV zářením, ale také před vysušením a možnou infekcí.

Sportovní brýle jsou šik doplněk, ale také by měly být funkční, protože chrání náš zdravý zrak. Na co při jejich výběru dbát a jak vybrat. 

 

Neomezují v rozhledu

 

Jak se říká "safety first", takže raději koukejte po sportovních brýlích s širokým zorným polem, který vás neomezuje v rozhledu. Zejména na kole, na běžkách a při ostatních rychlejších aktivitách bychom měli mít přehled, co se kolem nás děje, ať to do někoho nebo někam nenapereme nebo se dokážeme včas vyhnout právě tomu, kdo si zvolil sportovní brýle bránící v rozhledu.

 Sportovní brýle jsou šik doplněk, ale také by měly být funkční, protože chrání náš zdravý zrak. Na co při jejich výběru dbát a jak vybrat


Sportovní brýle Roby Noo samozřejmě splňují 3 základní body – mají ochranu proti UV záření UV 400, svým tvarem dobře chrání zrak proti větru, vniknutí prachu a hmyzu, ale zároveň neomezují zorné pole. Jsou navíc vyrobené z materiálu TR90, ten je velmi lehký, příjemný i pro delší nošení, ale také odolný a flexibilní, takže lépe odolá nárazu. Jsou polarizační, čímž omezí oslnění odlesky, a hlavně – prostě dobře vypadají!

 

Vyberte si svou barvu sportovních brýlí Roby Noo. Fandíte více bílým obroučkům? Chcete vyniknout z davu modrými čočkami?  Pak vaše sportovní brýle na vás čekají zde!

Zpět do obchodu